Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Sirene inteligente“ în caz de calamități
Ioana Gavrău  - Joi, 7 Aprilie 2011
Satu Mare va avea un sistem de de alarmare-avertizare-înștiințare directă a populației în caz de incendiu și inundații. Proiectul a fost câștigat de Inspectoratul Județean Pentru Situații de Urgență „Someș“ Satu Mare, în colaborare cu județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Valoarea proiectului este de 1.965.364 euro din care 1.567.158 revin părţii române.

Colenelul Iulian Burz, comandantul ISU Satu Mare, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, câștigarea proiectului „Realizarea sistemului informaţional hidrometeorologic de monitorizare a apelor şi incendiilor în vederea excluderii comune a riscurilor” prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, Axa 2. Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de frontieră, Domeniul major de intervenţie 2.4. Protejarea sănătăţii şi prevenirea riscurilor comune, Acţiunea 2.4.1. Dezvoltarea infrastructurii comune de sănătate şi prevenirea riscurilor.

Proiectul propune realizarea unui sistem de avertizare şi alarmare a populaţiei din judeţul nostru prin intermediul unei reţele de sirene inteligente amplasate în localităţile aflate în zone inundabile pe cursurile râurilor Tur şi Crasna, aceste sirene urmând a fi comandate radio şi conectate la o centrală de comandă unică aflată la dispeceratul ISU „SOMEŞ” Satu Mare.

De asemenea, acesta va oferi instrumente moderne pentru managementul situaţiilor de urgentă prin centrul de date cu echipamente IT servere pentru aplicaţii, software, web, GIS, echipamente de reţea . Întregul sistem va fi conectat la reţeaua de comunicaţii prin microunde existentă şi funcţională între Nyiregyhaza şi Satu Mare care va fi extinsă în cadrul acestui parteneriat.

În momentul de față suntem în faza de precontract, urmând ca la sfârșitul lunii să putem semna și actele. Fără ajutorul Consiliului Județean nu puteam câștiga acest proiect“, a spus colonelul Iulian Burz.

Valoarea totală a acestuia este de 1.965.364 Euro din care 1.567.158 Euro revin părţii române. Din această sumă contribuţia proprie a solicitantului este de 31.983 Euro, fonduri asigurate prin parteneriat de Consiliul Judeţean Satu Mare. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, iar beneficiarii sunt cetățenii celor două județe.


De 12 ani am visat la acest proiect și mă declar mulțumit că am reușit să îmi împlinesc o veche dorință. Acest proiect este foarte important pentru că reprezintă o măsură de protecție civilă. În momentul de față avem sirene care datează din 1972 și este foarte dificil să lucrăm cu o astfel de tehnică“, a spus colonelul Dan Gheorghe, prim-adjunctul comandantului ISU Satu Mare.

Echipa de implementare a proiectului din cadrul ISU „SOMEŞ” Satu Mare este formată din coordonatorul proiectului, colonel Burz Iulian, expertul tehnic în situaţii de urgenţă, colonelul Dan Gheorghe, asistententul coordonator proiect, plt. Hiripan Codruţa Lucia, asistentul expert tehnic în situaţii de urgenţă, sg. maj. Petrehuş Anamaria.


2284 vizite
Distribuie pe